AgrOtourism    |   Arctic Lifestyle

<·  ·    ·    meny

Hulkoffgården, en gård med anor.

Hulkoffgården en ekologisk gård i bördiga Tornedalen, ständigt i förändring enligt tidernas krav.

Gården  vilken vi brukar är ca 400 ha, och var ursprungligen ett hemman  på båda sidor om Torneälv. Anorna går långt tillbaka till Birkarlarnas tid. Fisket och jordbruket var viktigt för försörjningen, fiskerätt finns vid Matkakoski då hemmanet är ett av ursprungshemmanen vid forsen.

1721 kom Christian Hulkowius till gården vid Tornio älv som Brita Mört Pippings far ägde. Så börjar den snart 300 åriga historian om oss som bär släktnamnet Hulkoff. Christian Hulkowius var prästson från Åbo, officer i Tornio regemente. Hulkowius släkten fortsatte på gården i rakt nedstigande led, namnet skrevs ett tag även Hulkow.   Kurts mormor var född Hulkoff men gifte sig och gården bytte namn till Niva..

Julia, Kurts mor delade gården med sin bror.

Julia och hennes man Gustaf byggde först ladugården, som numera är Hulkoffs Butiken på Landet samt restaurang. Boningshuset var inflyttningsklart 1943.

Föräldrarnas del i utvecklingen av gården blev en utökad mjölkproduktion då gården blev ett s.k. KR jordbruk, en ny ladugård med närmare 30 mjölkkor. Deras djurskötsel belönades med många utmärkelser.

Kurts familj tog över gården 1978, då med en fin mjölkbesättning, Eftersom Kurt arbetade inom tullen och Pia på apotek, beslutades att ändra inriktning. 1983 såldes mjölkkorna och uppfödning av tjurar startades. Saknaden av  kossor  gjorde oss till pionjärer till att starta s.k självrekryterande köttuppfödning! Från början köpte vi in moderdjur från olika raser men upptäckte att Charolais var den ras som passade oss och våra bördiga marker bäst. Idag har vi en renrasig jättefin Charolaisbesättning som är så mysiga och rofyllda att se på då de betar runt lodgen.

Det senaste på gården är ett rengärde som inhyser gårdens hemmavarande renfamilj. Pappa Rudi, mor Mimmi och årets nyfödda som än ej fått namn. Storebror Fjant och storasyster Pilleri åkte iväg på sommarkollo.

Nessi vår dansk svenska gårdshund kom till oss september 2011. Hon är allas lilla mascot, ligger i soffan och hälsar alla välkomna.

Aktuellt hos Hulkoff...
Marknadsdagarna startar Kristi Himmelsfärdsdag!
Hej vänner! Vad som kommer härnäst: Marknadsdagarna hos BpL Hulkoffgården startar trad..

Copyright © Hulkoffgården. All Rights Reserved.

AgrOtourism  | Arctic Lifestyle