35km norr om Haparanda - Mitt i vackra Tornedalen

Hulkoffgården, en ekologisk gård med uppfödning av nötdjur

 

 

Hulkoffgården en ekologisk gård i bördiga Tornedalen, ständigt i förändring enligt tidernas krav.

 

1721 kom Christian Hulkowius till gården vid Tornio älv som Brita Mört Pippings far ägde. Så börjar den snart 300 åriga historian om släkten som drivit gården, där jordbruk och fiske utgjort utkomsten.

 

Sen 1979 förvaltar Kurt med sin familj gården. Vi tog över efter Kurts föräldrar, vars mor Julia fick dela gården med sin bror. Gustaf och Julia byggde först ladugården, som numera är Hulkoffs Butiken på Landet samt restaurang. Boningshuset var inflyttningsklart 1943.

 

Föräldrarnas del i utvecklingen av gården blev en utökad mjölkproduktion då gården blev ett s.k. KR jordbruk, en ny ladugård med närmare 30 mjölkkor. Deras djurskötsel belönades med många utmärkelser.

 

Kurts familj tog över en fin mjölkbesättning men då vi båda förvärsarbetade, beslutade vi oss för att ändra inriktning. 1983 såldes mjölkkorna och vi började föda upp tjurar. Dock saknade vi kossor så vi blev en av pionjärerna till att starta s.k självrekryterande köttuppfödning! Från början köpte vi in moderdjur från olika raser men upptäckte att Charolais var den ras som passade oss och våra bördiga marker bäst. Idag har vi en renrasig jättefin Charolaisbesättning som är så mysiga och rofyllda att se på då de betar runt pensionatet.

 Nessi vår dansk svenska gårdshund kom till oss september 2011. Hon är allas lilla mascot, ligger i Butiken på Landets soffa och hälsar alla välkomna.

Aktuellt

Mors Dags meny klar för bokning!
Sparrissoppa Spädkalvstek med gräddsås, vinbärsgele och herrgårdsgrönsaker alt. Kalvschni..

Copyright © Hulkoffgården 2015. All Rights Reserved.